25.11.2021: Čakanje na montažo

Merilnik deluje po pričakovanjih in izmerki so skladni z obstoječim na isti lokaciji. Po dogovoru z gimnazijo in občino zdaj čakam na montažo pri šoli. Potrebno bo dodati še wifi vmesnik (ranga 100 EUR), da bo delovalo v redu.
Spletna stran tolmin.zevs.si se vedno dograjuje, tudi na podlagi vaših povratnih informacij! Če ima kdo kakršno koli željo ali predlog, naj jo kar sporoči na pws.tolmin@gmail.com.


15.11.2021: Testiranje

Merilnik je začasno priklopljen vzporedno z obstoječim. Testiral sem menjavo wifi omrežja, zdaj pa branje in analizo podatkov. Rezultati z obeh so primerljivi in v skladu s specifikacijami proizvajalca.

Namestitev pri šolskem centru je predvidena za ta teden.

Spletna stran s prikazom podatkov že deluje, vendar jo še dopolnjujem. Klikni na: tolmin.zevs.si11.11.2021: Dobava

Skupno smo zbrali dovolj za nakup!
Merilnik je dobavljen in pri meni. Danes oziroma v prihodnjih dneh ga bom priklopil na začasni lokaciji, da začnem z zbiranjem in urejanjem prikaza podatkov.6.11.2021: zbiranje sredstev in nakup

Do 6.11.2021 je zbranih 9 interesentov (na elektronski naslov). Nekaj zanimanja je bilo tudi preko Twitterja, vendar za "končno" komunikacijo uporabljam le elektronske naslove.

Pridobil sem informacijo o ceni merilnika: 202 EUR, je na zalogi. Predlagani prispevek je bil 5 EUR oz. simbolično, kot kdo zmore oz. želi. Prispevek lahko nakažete preko Paypal ali pa prinesete osebno (detajli so bili poslani po elektronski pošti).
Paypal: https://www.paypal.com/donate/?token=oTP_40rSs030-KsbYZj53nhWehvDmshThhLDzH9f-xOQKAra-_VwYkX4KtcD8WL1ho3liYXomizwuEPV&locale.x=SI

V prihajajočem tednu bom merilnik naročil (poslal vam bom tudi predračun/račun, za evidenco). Nekaj dni ga potrebujem, da nastavim vse potrebno: zajem podatkov, prijava v "oblačno storitev", testiranje povezave s strežnikom. Potem pa lahko merilnik čimprej namestim(o) na končno lokacijo.

Če kdo pozna dobro lokacijo za namestitev (nekje okrog centra Tolmina, ob šoli, vrtcu ali Brajdi), se toplo priporočam. Merilnik ima zunanje dimenzije približno 15x15 cm in se ga enostavno obesi na vijak na steno ali steber. Potrebuje klasično napajanje ter obvezno wifi povezavo. Za več informacij mi lahko tudi pišete na elektronski naslov.

Kljub zaostreni situaciji glede druženja, upam, da nam merilnik uspe spravit v življenje. Je pa varnost zdravja na prvem mestu.

Hvala vsem za izraženo podporo do sedaj! Vesel sem, da ste se odzvali.Kakovost zraka v Tolminu

Tolminska kotlina je dokaj zaprta in neprevetrena. V času zimske inverzije smo velikokrat v megli večji del dneva, v megli pa je prisoten tudi smog, prašni delci, dim. Občutljivejši ljudje lahko takrat občutijo neprijeten občutek v grlu, žrelu. Tudi rekreacija na prostem v takih pogojih ni najbolj priporočljiva.

V zadnjih letih je na tržišču najti pestro ponudbo hobi merilnikov prašnih delcev; največkrat PM1.0, PM2.5 in PM10. Ker so cenovno ugodni, so precej razširjeni. Slabost je, da meritve niso opravljene v skladu s standardi ter kot take ne morejo biti uporabljene za dokazovanje onesnaženosti. Vseeno pa lahko vzbudijo sum, da zrak okrog nas "ni čist".

V Sloveniji uradne meritve kakovosti zraka opravlja Agencija Republike Slovenije za Okolje (ARSO). V zahodni Sloveniji sta Tolminu sta najbližji lokaciji Deskle in Nova Gorica (Grčna). Predvsem zaradi razgibanega terena, kotline/doline ter (ne)prevetrenosti so lahko v Tolminu pogoji precej drugačni kot pa v omenjenih krajih.

V okviru amaterske vremenske postaje Tolmin-Tolminka poteka merjenje kakovosti zraka že nekaj let (cca od 2018). Od oktobra 2020 je uporabljen merilnik Davis Airlink. Podjetje Davis ima dolgo tradicijo razvoja in proizvodnje hobi vremenskih postaj, Airlink pa je njih prvi produkt, ki meri kakovost zraka. Predstavitev izdelka je na tej povezavi. Vremenska postaja Tolmin-Tolminka nima nobenih komercialnih dogovorov s podjetjem Davis; izdelek je predstavljen zgolj informativno.

Pobuda za nas, Tmince

Ker se vremenska postaja nahaja malo izven centra Tolmina, mogoče ne prikazuje enakega stanja kot je v centru Tolmina. Predlagam, da skupaj prispevamo k nabavi še enega ali dveh takih merilnikov ter ga/ju namestimo nekam blizu centra (npr. k zdravstvenemu domu ali k šoli) ter opazujemo, kakšne številke nam pokažejo.

Če bi nas izmerki (še posebej pozimi) zaskrbeli (četudi niso uradni), bi lahko bili podlaga za prošnjo Agenciji za Okolje (ARSO), da za določeno obdobje k nam postavi merilno postajo, ki bi rezultate potrdila ali ovrgla.

Zakaj ta pobuda

V zadnjih 6 letih so investicije v vremensko postajo Tolmin-Tolminka presegle 5000 EUR. Podatki so bili in bodo na voljo brezplačno. Skupna investicija nas tmincev bi bila lepa gesta, da nam je vsem mar za okolje, v katerem prebivamo.

Okvirna cena enega merilnika Davis Airlink je 200 EUR. Da podatke lahko spravimo v splet, potrebujemo še mini računalnik Raspberry Pi zero W (20 EUR) in seveda kakšen W napajanja in nekaj WiFi signala ter seveda spletni prostor. Trenutno ga zagotavljata novagorica.eu ter www.zevs.si

Če si pripravljen/a prispevati določen znesek (npr. 5 EUR ali po želji), sporoči namero na naslov pws.tolmin@gmail.com. Če se nas bo zbralo dovolj, bomo s pobudo nadaljevali (zbrali denar, nakup merilnika, instalacija, objava).

Če me pobuda ne zanima?

Nič hudega, ljudje imamo različne interese in zmožnosti. Obstoječi podatki bodo še naprej na voljo na spletni strani vremenske postaje in na voljo za ogled in analizo kadarkoli.

Vremenska postaja Tolmin, Tolminka

Twitter: twitter.com/vremeTolmin